AMSTERDAM - Wetenschappers aan de Universiteit van Bristol in Groot-Brittannië beweren een computerprogramma te hebben ontwikkeld dat kan voorspellen of een nummer hitpotentie heeft.

"Het doel was om uit te vinden of we met een vergelijking konden komen die onderscheid maakt tussen een hit en iets de onderkant van de hitlijsten bungelt” zegt dr. Tijl De Bie, hoofd van het onderzoeksteam, tegen de BBC.

De software kijkt naar 23 verschillende kenmerken, zoals luidheid, dansbaarheid en harmonische eenvoud. Het programma produceert dan een score die aangeeft of een lied de top van de Britse hitlijsten zal bereiken of dat het nooit hoger dan positie 30 of 40 zal komen.

Top 40

De software is ontwikkeld is met behulp van publiek beschikbare gegevens van liedjes in de Britse top 40 sinds 1961. Met de software kan er volgens de universiteit met zestig procent zekerheid voorspeld worden of een liedje een hit wordt.

De onderzoekers zeggen dat de hitpotentie van een nummer afhankelijk is van wanneer het uitkomt. Zo vonden ze dat in de jaren tachtig, de dansbaarheid van een liedje niet relevant was voor de hitpotentie. Sindsdien hebben dansbare liedjes wel meer kans om hits te worden.

Het onderzoeksteam heeft ook de website Scoreahit gemaakt waar de formule te lezen is en waarop ‘verwachte’ en 'onverwachte' hits uit de laatste vijftig jaar staan.