AMSTERDAM - Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft aangifte gedaan tegen Google vanwege discriminatie

Discriminerende uitingen op Youtube en Blogger (eigendom van Google) zouden steeds minder snel verwijderd worden. Het gaat in totaal om 25 uitingen waarvan aangifte is gedaan.

"Het MDI heeft over beide sites gedurende de afgelopen jaren veel meldingen ontvangen", aldus het meldpunt in een verklaring. Volgens het MDI werden discriminerende uitingen in het verleden binnen 'redelijke termijn' verwijderd.

Verslechtering

"De laatste tijd is echter een verslechtering in communicatie op te merken, waardoor discriminerende uitingen steeds langer online blijven staan. Een voorbeeld hiervan is de video van de extreem-rechtse gabber formatie de Kale Vandale genaamd Kutaap. In deze video zijn teksten te horen als 'Oprotten stelletje kankerapen'."

Volgens het MDI zijn zulke video's niet alleen discriminerend, maar lokken ze ook discriminerende reacties uit.

Het meldpunt is van mening dat Youtube haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet neemt en dat wel zou moeten doen. "Het is niet acceptabel dat dit soort discriminerende uitingen weken, maanden en in sommige gevallen meer dan een jaar blijven staan zonder dat er actie wordt ondernomen."

Geen reactie

Het MDI laat aan NU.nl weten dat er voorheen altijd gemotiveerde reacties kwamen op de meldingen en dat de berichten vaak binnen 1 of 2 dagen verwijderd werden. "Nu krijgen we helemaal geen reactie meer en onze contactpersoon verwijst alleen naar geautomatiseerde contactformulieren waar vervolgens ook niets mee gebeurt."

De organisatie wil zich verder niet uitspreken over eventuele vervolging na de aangifte: "Dat is aan het Openbaar Ministerie."

Google laat in een reactie weten dat het via de media kennis heeft genomen van de aangifte van het MDI. "We hebben de aangifte derhalve inhoudelijk nog niet kunnen bestuderen. Google heeft daarom op dit moment nog geen inhoudelijk commentaar", aldus de woordvoerder.