RIJSWIJK - Mydoom, het agressiefste e-mailvirus tot nu toe, opent vanaf zaterdagmiddag 12.00 uur Nederlandse tijd de aanval op de internetpagina van softwareproducent SCO. Tienduizenden geïnfecteerde computers wereldwijd gaan verbinding zoeken met de website. De kans bestaat dat de website daardoor onbereikbaar raakt en het internetverkeer vertraagt, zeggen virusexperts.

De eerste variant van het virus Mydoom is zo geprogrammeerd dat een kwart van de besmette systemen zondag 1 februari 64 keer verbinding maakt met de internetsite van SCO. De aanval begint vanuit Nieuw-Zeeland, waar het twaalf uur later is, en bereikt zondag zijn piek. Een expert van computerbeveiliger Symantec schat dat in de afgelopen week wereldwijd 200.000 tot 400.000 computers zijn geïnfecteerd.

Capaciteit

De computers die de pagina willen bezoeken zijn niet te onderscheiden van het standaardverkeer. Om te voorkomen dat de internetpagina onder de drukte bezwijkt, kan het softwarebedrijf alleen zorgen voor extra capaciteit. De tweede variant van Mydoom valt dinsdag de internetpagina van softwaregigant Microsoft aan.

De softwareproducenten hebben samen een beloning van in totaal een half miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidt naar de ontwerper van Mydoom. Het vermoeden bestaat dat de virusmaker sympathiseert met het gratis besturingssysteem Linux. SCO en Linux zijn in een juridische strijd verwikkeld. De softwareverkoper zegt dat de makers van het gratis systeem het auteursrecht op computercodes van SCO hebben geschonden. De ontwerpers en gebruikers van Linux ontkennen dat.