AMSTERDAM – Apple heeft lijsten met de meest gedownloade applicaties en muziek in de App Store en iTunes Store bekendgemaakt.

Wat betreft de gratis apps staat het bekende spelletje Wordfeud bovenaan gevolgd door Facebook en Viber, vergelijkbaar met Skype dat op een vierde plek staat. De top tien wordt compleet gemaakt door Buienradar, Twitter, Emoji emoticons, Appie, NU.nl en Angry Birds.

Naast de lijstjes heeft Apple ook een app en game van het jaar uitgeroepen. Instagram, waarmee foto’s bewerkt en op sociale media geplaatst kunnen worden is volgens Apple de beste applicatie van 2011. De beste game is Tiny Wings.

Betaalde apps

Bij de betaalde apps wordt de top 10 gedomineerd door spelletjes: WhatsApp, Angry Birds, Angry Birds Season, Angry Birds Rio, Cut the Rope, Tiny Wings, Fruit Ninja, Week Calendar, Doodle Jump en Sleep Cycle Alarm Clock.

TomTom voert met twee apps de lijst aan van de applicatie die het meeste geld opgebracht hebben. Deze apps kosten per stuk dan ook tientallen euro’s omdat de volledige navigatiesoftware van het bedrijf erin verwerkt is. Ook de nummers 3 en 4 zijn navigatie-apps, alleen dan van Navigon.

Muziek

Wat betreft de meeste gedownloade muziek in iTunes domineert Adele de top tien met drie vermeldingen op positie 1, 6 en 8. Alexis Jordan staat met Hapiness op de tweede plek en Grenade van Bruno Mars bekleedt de derde positie.