DEN HAAG - De bescherming van het vrije internet is een zaak van iedereen.

''Het gaat niet alleen om hen die last hebben van de onderdrukking via het internet'', zei Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, donderdag in Den Haag.

''Ideeën worden geblokkeerd, informatie wordt gewist: dat zorgt ervoor dat het internet ook voor ons minder waarde krijgt'', sprak Clinton op een conferentie over internetvrijheid die door haar Nederlandse ambtgenoot Uri Rosenthal is georganiseerd.

Een deel van de waarde van het internet zit juist in het feit dat iedereen er toegang toe heeft, aldus Clinton. ''Het zou een ramp zijn voor het vrije internet als landen nationale barrières in cyberspace gaan opwerpen'', zei ze. Clinton refereerde aan landen die proberen meer controle over het internet te krijgen en daarmee aan ''de andere kant van het touw trekken''.

Controle

De Verenigde Staten willen dan ook dat de controle over het internet blijft liggen bij overheden, bedrijven en de maatschappij. Clinton riep het bedrijfsleven en overheden op hun verantwoordelijkheid te nemen.

''Bedrijven moeten niet wachten op instructies, ze moeten meteen handelen. Hier is geen simpele formule voor.'' Bedrijven moeten bijvoorbeeld opletten aan wie ze soft- en hardware verkopen. ''Als je verkoopt aan Iran, Syrië of het voormalige Kaddafiregime, dan weet je dat het wordt gebruikt om de mensenrechten te schenden'', aldus Clinton.

Mensenrechten

Ze stelde verder dat onderdrukking via het internet valt onder mensenrechtenschendingen. Het moet dan ook niet uitmaken waar iemand zich uit. ''De rechten van alle mensen moeten worden beschermd. Of iemand nu gebruikmaakt van de vrijheid van meningsuiting op een stadsplein of op het internet.''

De minister haalde nog een aantal voorbeelden aan van bloggers die om hun woorden zijn opgepakt. ''In Syrië en Iran zijn ontelbaar veel mensen opgepakt of zelfs gedood om hun mening'', zei ze. Ook in Rusland werd recentelijk nog een bekende blogger veroordeeld tot een celstraf. ''Deze voorbeelden herinneren ons aan de strijd, die we moeten blijven voeren.''

Hillary Clinton in Nederland