DEN HAAG - De Tweede Kamer is ongerust over berichten dat de veiligheid van overheidswebsites weer in het geding is.

Ze wil snel duidelijkheid van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken). Volgens onderzoek van Webwereld heeft KPN de laatste maanden veel certificaten die veilig gebruik van websites garanderen, ingetrokken.

KPN geeft ook certificaten uit voor overheidswebsites. GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed spreekt nu al van 'Diginotar 2', na de eerdere ophef rond onbetrouwbare certificaten van het bedrijf Diginotar.

De overheid zette het bedrijf aan de kant nadat aan het licht was gekomen dat door een hack de certificaten mogelijk niet meer te vertrouwen waren.

Grondig mis

Volgens Webwereld zou het grote aantal ingetrokken certificaten van KPN-dochter Getronics erop kunnen duiden dat er iets niet pluis is. El Fassed is daar al van overtuigd. ''Dit is opnieuw bewijs dat er iets grondig mis is met de manier waarop de overheid vertrouwt op certificaatverstrekkers."

KPN weerspreekt dat er iets mis was met de ingetrokken certificaten, maar wijt het hoge aantal aan de grote hoeveelheid aanvragen die het bedrijf binnenkreeg in de nadagen van Diginotar.

Toen de Diginotar-certificaten werden ingetrokken steeg het aantal van en de variatie in certificaataanvragen die bij KPN binnenkwamen. Dat was het computersysteem niet gewend en daarom werd volgens een woordvoerster een groot deel van de certificaten automatisch en onterecht ingetrokken. ''Dus niet omdat ze niet veilig waren, maar omdat het er opeens zo veel waren.''