AMSTERDAM - Google heeft aanwijzingen dat Microsoft mede verantwoordelijk is voor de aanklachten rond machtsmisbruik tegen de zoekgigant.

Dat stelt Eric Schmidt, voormalig CEO en huidig hoofd van de raad van bestuur van Google, tegenover NU.nl.

Schmidt sprak onlangs met de Europese Commissie over de situatie. Europa onderzoekt momenteel klachten van diverse bedrijven over machtsmisbruik van Google. Zo zou de zoekgigant de eigen diensten voorrang geven in de zoekresultaten.

“De Europese Commissie heeft geen specifieke zorgen hierover naar mij geuit'', zegt Schmidt donderdag over die ontmoeting.

Microsoft

Hij stelt echter dat Google bewijzen heeft dat Microsoft in ieder geval een deel van de klachten financieert. Welke bewijzen dat zijn, wil de topman niet bekendmaken. “We wachten het uiteindelijke onderzoek af.”

Microsoft klaagde overigens zelf ook over machtsmisbruik van Google, maar het bedrijf zit volgens Schmidt dus ook achter klachten van andere partijen. Wel noemde hij het ‘te verwachten’ dat Microsoft de aanklachten financieert. Zeker in Europa kan Microsoft met Bing nog geen concurrentie bieden aan zoekgigant Google.

Concurrentie

Volgens Schmidt gaat het niet om het feit dat Google in bijna heel Europa een marktaandeel van rond de 90 procent heeft. ''Het gaat erom dat mensen keuze hebben. Er is genoeg concurrentie. Microsoft heeft voldoende geld en mensen om met ons te concurreren”, vindt Schmidt.

Hij ziet de grootste concurrentie voor de zoekmachine van Google overigens niet in nieuwe of andere zoekmachines. "Het grootste gevaar komt van applicaties als Siri", aldus Schmidt, die in het gesprek de spraakbesturing van Apple prijst.

Google TV

De topman sprak ook over Google TV waarmee op een normale tv ook internetdiensten gebruikt kunnen worden via de software Android en browser Chrome. Tot nu toe komt het tv-platform nog niet echt van de grond, maar Schmidt stelt dat in 2012 heel veel tv-fabrikanten Google TV in hun producten zullen integreren.

“Alle fabrikanten waarmee ik gesproken heb zullen televisietoestellen gaan uitrusten met onze software”, aldus Schmidt. Welke fabrikanten dat zijn wil hij niet zeggen. Op dit moment zijn alleen Sony en Logitech-tv’s uitgerust met Google TV.

Patenten

De topman haalde in het gesprek nog kort de patentstrijd in de mobiele markt aan, maar wilde niet in detail treden over zaken tussen Apple en Samsung en Apple en HTC. Wel stelde Schmidt dat het allemaal met Nokia begonnen is met aanklachten tegen Apple. “Het is van groot belang dat dit stopt.''

''Apple is een innovatief bedrijf, maar ze proberen de keus zo te beperken en dat is slecht voor de consument."