AMSTERDAM - Drie personen van wie wordt onderzocht wat hun rol is bij klokkenluiderswebsite Wikileaks, gaan in beroep tegen een eerder besluit van Amerikaanse rechters dat Twitter hun gebruikersgegevens moet overhandigen aan Justitie. Onder hen is de Nederlander Rop Gonggrijp.

Gonggrijp, Jacob Appelbaum en Birgitta Jonsdottir eisen bovendien dat de gegevens in afwachting van het beroep niet worden vrijgegeven, meldt The Wall Street Journal woensdag.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of Wikileaks en zijn oprichter Julian Assange vervolgd kunnen worden voor het publiceren van ongeveer 250.000 geheime ambtsberichten van Amerikaanse vertegenwoordigingen in het buitenland.

In het kader van dat onderzoek is Twitter gevraagd om gegevens af te staan over de drie Twittergebruikers, onder wie dus medeoprichter van XS4ALL Gonggrijp.

Een rechter bepaalde eerder dat het ministerie recht heeft op de informatie. Het gaat met name om het IP-adres waarmee accounts zijn aangemaakt en worden bijgehouden. Met deze informatie kan het ministerie de computers van de drie opsporen.

De betrokkenen stellen dat het overhandigen van de informatie in strijd is met privacywetgeving.

Meer over Wikileaks in ons dossier