AMSTERDAM - Mededingingsautoriteit NMa had de telecomsector al langer in het vizier. "Er waren al andere aanwijzingen en informatie voor prijsafspraken."

Dat zegt Henk Don, lid van de raad van bestuur van de NMa, dinsdagavond in Nieuwsuur.

Dinsdagochtend deed de mededingingsautoriteit invallen bij KPN, T-Mobile en Vodafone op verdenking van het maken van prijsafspraken. Aanleiding zijn twee verklaring van klokkenluiders.

Deze anonieme personen maken of maakten deel uit van de directie van de telecombedrijven.

Boetes

In 2001 legde de NMa de providers ook al een boete op vanwege kartelvorming. “Het is erg treurig als ze hun les niet geleerd hebben”, stelt Don. De boete voor eventuele prijsafspraken kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van de providers.

Volgens de klokkenluiders hebben de providers niet geleerd van de vorige boetes: “De prijsafspraken werden niet meer openbaar gemaakt, maar verdwenen niet. Ze werden alleen beter verhuld. Communicatie ging vooral via prepaid telefoons of op beurzen.”

Het onderzoek van de NMa betekent niet dat er al bewijs is. Dat wordt nu juist gezocht. Welke aanwijzingen de NMa eerder al had waardoor de telecomsector in de gaten gehouden werd, is niet bekend. De klokkenluiders gaven uiteindelijk de doorslag voor een onderzoek.

Individuen

KPN laat in de uitzending weten dat vijf medewerkers gehoord zijn en dat bij één medewerker ook thuis een inval is gedaan. Het onderzoek van de NMa duurt waarschijnlijk nog maanden.

De klokkenluider stelt in zijn verklaring dat slechts 20 tot 60 mensen in de hele branche de afgelopen jaren geweten hebben van de prijsafspraken. Ook individuele personen kunnen een boete krijgen voor gemaakte afspraken. Het maximum daarbij is 450.000 euro.