AMSTERDAM - De discussie over concurrentie op de telecommarkt laait weer op nadat de NMa invallen heeft gedaan bij KPN, T-Mobile en Vodafone. "Het rommelt al langer", aldus Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP)

Dinsdag werd bekend dat de NMa invallen heeft gedaan bij de drie providers op verdenking van prijsafspraken.

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel kwam door een onderzoek naar de telecommarkt in contact met twee klokkenluiders. “Linksom of rechtsom zullen we keihard concurrentie moeten introduceren in de markt”, aldus van Bemmel in reactie op de belastende verklaringen.

De klokkenluiders stellen dat KPN, T-Mobile en Vodafone afspraken hebben gemaakt over consumentenprijzen voor mobiel internet en mobiel bellen. “Ik hoop dat het onderzoek zal leiden tot een voor de consument betere en goedkopere telecommarkt”, aldus van Bemmel.

Verdienmodel

“Het rommelt al langer op de telecommarkt”, meent SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. “We moeten echter voorzichtig zijn met reageren, een onderzoek van de NMa betekent niet dat er per definitie afspraken zijn gemaakt.”

Gesthuizen stelt tegenover NU.nl wel dat klokkenluiders waardevolle bronnen zijn. Bovendien is bekend dat de twee personen afkomstig zijn uit de directie van de providers.

Vergoeding

Martijn van Dam van de PvdA stelt dat het 'schandalig' zou zijn als er inderdaad prijsafspraken zijn gemaakt. "Als het waar is, passen meer sancties dan alleen een boete." Van Dam pleit onder meer voor waar mogelijk strafrechtelijke vervolging en een schadevergoeding aan gedupeerden.

''Afgelopen zomer sprak ik al mijn grote verbazing uit over gelijktijdige prijsverhogingen. Als het achteraf prijsafspraken blijken te zijn, ben ik ontzettend boos."

De SP hoopt dat er door het onderzoek van de NMa duidelijker wordt wat de kosten en verdienmodellen van de providers zijn. Volgens Gesthuizen kan dan gekeken worden of er meer concurrentie nodig is op de markt.

Concurrentie

Kees Verhoeven van D66 laat in een reactie weten: “We moeten inderdaad even afwachten wat er nu precies is gebeurd. Prijsafspraken mogen niet, maar zijn niet bewezen. Concurrentie is de enige remedie en daar moeten we als Tweede Kamer handvaten voor bieden.”

De Tweede Kamer wil snel met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) in debat over de inval.