AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft invallen gedaan bij KPN, Vodafone en T-Mobile. De providers worden verdacht van prijsafspraken.

Dat bevestigt de NMa naar aanleiding van berichtgeving van Nieuwsuur. KPN, Vodafone en T-Mobile bevestigen de invallen.

De mededingingsautoriteit heeft een vermoeden dat de providers onderling afspraken hebben gemaakt over de prijzen voor mobiel bellen en internetten die aan consumenten worden doorgerekend.

Op dit moment wil de NMa nog niets zeggen over de inhoud of verwachte duur van het onderzoek.

Klokkenluiders

Nieuwsuur beschikt over twee verklaringen van klokkenluiders die aanleiding zijn geweest voor de inval. T-Mobile heeft echter vertrouwen in een goede afloop en een woordvoerder laat weten dat de provider alle medewerking verleent aan het onderzoek.

KPN laat weten dat vijf medewerkers gehoord worden in het kader van het onderzoek. "KPN verleent alle medewerking", aldus het bedrijf in een reactie. KPN heeft een eigen klokkenluidersregeling. Bij de Compliance Officer zijn over deze onderwerpen geen interne meldingen ontvangen.

Vanavond zal in het tv-programma uitgebreid verslag gedaan worden van een onderzoek van de PVV naar de praktijken bij providers dat het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel bracht de klokkenluiders in contact met Nieuwsuur.

Directie

De klokkenluiders willen anoniem blijven, maar het is duidelijk dat het om een voormalig directeur van één van de drie telecombedrijven gaat. De tweede klokkenluider is een huidig directielid bij één van de providers.

"In genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone, en T-Mobile waargenomen”, aldus de voormalig directeur. “Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken (...). Ik heb met meerdere van hen direct samengewerkt."

Mobiel internet

Volgens het huidige directielid hebben KPN- en Vodafone-salesdirecteuren overlegd over de optimale prijs voor mobiel internet voor prepaid. “In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd."

Eerder dit jaar verhoogden alle providers de prijs voor mobiel internet. Ook werden bij de drie bedrijven datalimieten ingevoerd.

Tien jaar geleden kregen KPN, Vodafone en T-Mobile al boetes opgelegd omdat afspraken waren gemaakt over de vergoedingen aan tussenhandelaren.

Volg de Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Lees hier de reactie van de Tweede Kamer