AMSTERDAM – De Nederlandse filmindustrie heeft een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer met de oproep maatregelen te nemen tegen het ‘illegale’ aanbod van films.

In de brandbrief (pdf) vragen de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, Filmproducenten Nederland, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, de Vereniging Nederlandse Animatie Producenten en de Documentaire Producenten Nederland om actie.

“De filmindustrie bepleit geen jacht op de individuele consument, maar aanpak van bedrijven en misdaadsyndicaten die op megaschaal iedere dag weer auteursrechtelijk beschermde werken openbaar maken”, aldus de brief.

Debat

Vorige week woensdag debatteerde een Tweede Kamer-commissie over het ‘downloadverbod’ dat staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) heeft voorgesteld. Een overgrote Kamermeerderheid is tegen het illegaal maken van downloaden van auteursrechtelijke beschermd materiaal.

De Kamerleden vrezen de vervolging van individuele downloaders. Teeven stelt juist de aanbieders te willen pakken, maar dat kan makkelijker als downloaden als illegaal wordt bestempeld.

Woensdag 7 december wordt verder gepraat over mogelijke garanties in het downloadverbod. Teeven wil het verbod namelijk toch invoeren.

Verbod steunen

“Het feit dat Nederland, als een van de twee landen in Europa downloaden voor privégebruik niet verbiedt, maakt het de filmindustrie onmogelijk zich te verweren tegen grootschalige diefstal van films op het internet”, schrijft de industrie nu.

“In het belang van een gezonde filmindustrie en dus uiteindelijk in het belang van het publiek dringt de Nederlandse filmindustrie er met klem op aan om na jaren debatteren eindelijk maatregelen te nemen en roept de Tweede Kamer op de staatssecretaris te steunen in zijn aanpak om piraterij te bestrijden.”