AMSTERDAM – Europese toezichthouders zijn een onderzoek gestart naar de praktijken van Carrier IQ. Software van het bedrijf staat op miljoenen telefoons en kan het gebruik van de eigenaar volgen.

Tegenover PC World laten diverse organisaties weten dat er inderdaad gekeken wordt naar wat er precies aan gaande is.

Vorige week doken via ontwikkelaars berichten op over de ‘spyware’ van Carrier IQ. De software kan toetsaanslagen volgen en houdt bijvoorbeeld bij of sms’jes aankomen en of telefoonverkeer goed doorverbonden wordt.

De software kan echter ook inhoud van berichten lezen en doorsturen, maar het bedrijf liet vorige week weten dat dit nooit gebeurd is. De software stuurt informatie door naar bijvoorbeeld providers zodat zij weten waar eventuele problemen zitten.

Nederland

KPN, T-Mobile en Vodafone maken geen gebruik van Carrier IQ, maar veel iPhones zijn wel uitgerust met de software, ook in Nederland. Het Duitse Bavarian State Officer for Data Protection heeft inmiddels vragen gesteld aan Apple over het gebruik van de spyware.

“Het belangrijkste is dat gebruikers weten wat er met hun data gebeurt, als dat niet het geval is hebben we een probleem”, aldus directeur Thomas Kranig.

Ook de organisatie Information Commissioner’s Office (ICO) en de Europese consumentenorganisatie BEUC hebben dezelfde mening over de situatie. ICO wil mobiele providers gaan benaderen met vragen over het gebruik van software van Carrier IQ.

BEUC spreekt de hoop uit dat toekomstige Europese wetgeving dit soort problemen blootlegt en helpt voorkomen.