AMSTERDAM - De verlenging van het contract tussen browserproducent Mozilla en zoekgigant Google is onzeker. Google liet in 2008 weten dat het zijn samenwerking met de maker van Firefox tot november 2011 had verlengd.

De bedrijven hebben tot nu toe niet bekendgemaakt of ze partners blijven. Dat schrijft techwebsite ZDNet die contact heeft opgenomen met zowel Google als Mozilla.

Beide bedrijven hebben niets gezegd over een eventuele verlenging en volgens de website ziet het er slecht uit voor Mozilla dat voor 97 procent afhankelijk is van de inkomsten van zoekmachines.

Hoewel Mozilla samenwerkt met meerdere zoekmachines is vooral het Google-contract belangrijk. In 2010 was 84 procent van het inkomen van Mozilla rechtstreeks afkomstig van Google. Als het contract tussen de twee niet verlengd is betekent het dat Mozilla ongeveer 100 miljoen dollar aan fondsen verliest.

Google betaalt Firefox voor bezoekers die binnenkomen via de ingebouwde zoekfunctie, die in de Verenigde Staten en een groot deel van Europa standaard gebruik maakt van de zoekmachine.

Chrome

Toen de samenwerking tussen Google en Mozilla in 2008 met drie jaar verlengd werd, was Google’s eigen browser Chrome alleen nog maar een idee. Deze week werd bekend dat Chrome in de maand november Firefox verslagen heeft wat betreft wereldwijd marktaandeel. Een deal met Mozilla zou dus minder belangrijk zijn voor Google.

Bing

Het feit dat Mozilla in oktober, een paar weken voordat het contract met Google afloopt, en versie van Firefox uitgebracht waarin Bing de voorkeurszoekmachine is zou erop kunnen wijzen dat de samenwerking tussen de bedrijven inderdaad tot een einde komt.