AMSTERDAM - De Duitse softwaregigant SAP gaat de Amerikaanse softwareleverancier SuccessFactors overnemen voor een bedrag van 3,4 miljard dollar. SAP wil met de aankoop zijn aanbod in clouddiensten versterken.

Dat maakt SAP dit weekeinde bekend in een persbericht.

SAP betaalt 40 dollar per aandeel voor het in Californië gevestigde SuccessFactors. Dat is 52 procent meer dan de slotkoers op vrijdag, de meest recente handelsdag. SuccessFactors maakt op cloudgebaseerde hr-software die wordt gebruikt door bedrijven om de prestatie van werknemers te evalueren.

De deal versterkt de positie van SAP in de markt van cloud computing. Bij cloud computing staan data niet meer enkel op iemands pc of laptop, maar op servers die van overal op de wereld te raadplegen zijn.

Concurrentie

De overname van SuccesFactors komt zes weken nadat rivaal Oracle een cloud computingbedrijf heeft overgenomen, het Amerikaanse RightNow Technologies. Analisten waarschuwden toen dat SAP terrein dreigde te verliezen aan het Amerikaanse softwarebedrijf.

SAP-topman Bill McDermott zegt dat de overname het bedrijf zal helpen zijn doel van meer dan 20 miljard euro omzet in 2015 zal bereiken. SuccessFactors heeft meer dan 3.500 klanten, met meer dan 15 miljoen abonnees in 168 landen. De aandelen zijn de afgelopen drie maanden met 26 procent gestegen, waardoor het bedrijf nu een marktwaarde heeft van ongeveer 2,2 miljard dollar.