AMSTERDAM - De naam Lindows voor computerbesturingsprogramma's op basis van Linux mag niet. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald op verzoek van computerreus Microsoft. Deze vindt de naam Lindows verwarrend en een inbreuk op zijn merk Windows.

Moedermaatschappij Lindows moet van de rechter zelfs alle bij de Nederlandse distributeurs aanwezige programmatuur onder de naam Lindows terughalen en uit de Benelux laten verdwijnen.

De Amerikaan Michael Roberton richtte in 2002 Lindows op en ging de strijd met Microsoft aan. Niet alleen de naam Lindows lijkt sterk op Windows van Microsoft, ook de vormgeving van het systeem op de computer lijkt precies op dat van Windows. In de VS is het al langer oorlog tussen Lindows en Microsoft. Het nieuwe besturingssysteem is daar al verder ingeburgerd dan in Nederland. Supermarktketen Wal-Mart verkoopt bijvoorbeeld computers met Lindows.

In maart begint in de VS een grote rechtszaak van Microsoft tegen Lindows. In december deed een Finse rechter al een uitspraak die lijkt op die van Amsterdam.

Linux-software rukt langzaam maar zeker op, omdat die toegankelijker en goedkoper is dan de Microsoft-producten. Het bedrijf verkoopt de computerprogramma's niet onder licentie, een constructie waar Microsoft veel geld mee verdient. De softwaregigant van Bill Gates ziet Linux dan ook als een grote bedreiging.