AMSTERDAM - De code die gekraakt moet worden om te solliciteren bij de Britse afluisterdienst blijkt makkelijk te omzeilen. Een eenvoudige Google-zoekopdracht ontgrendelt de zogenaamd geheime pagina.

De afluisterdienst GCHQ richtte eerder deze week een website op met daarop een venster met letters en cijfers. Op de site staat verder alleen de teksten 'Can you crack it?' en 'The challenge continues'.

De dienst wil met de actie Britten bereiken “die wellicht niet boven komen drijven bij onze normale wervingscampagnes", aldus een anonieme woordvoerder. Als de code gekraakt is wordt een trefwoord onthuld waarmee gebruikers worden doorverwezen naar de wervingspagina.

Soyoudidit

Een Britse blogger heeft ontdekt dat het niet nodig is om de code te weten om te solliciteren bij de afluisterdienst. Door de 'Zoeken in domein'-functie van Google is de pagina die gebruikers te zien krijgen bij het kraken van de code achterhaald. Door 'soyoudidit' toe te voegen aan de url van de website is de succespagina nu voor iedereen te zien en kan dus iedereen solliciteren.

GCHQ liet gisteren weten dat meer dan vijftig mensen tot dusver de code weten te kraken. Tachtig procent daarvan heeft ook een sollicitatieformulier ingevuld. De dienst heeft nog niet gereageerd op het bericht over de omzeiling.