AMSTERDAM - Google is in Zuid-Korea vrijgesproken van het illegaal verzamelen van persoonsgegevens van smartphone-gebruikers in het land.

Dat meldt persbureau Yonhap News. Ook de Koreaanse webportal Daum worden niet langer verdacht van het illegaal verzamelen van data. Het Openbaar Ministerie in Seoul besloot vrijdag dat hoewel beide bedrijven locatiegegevens van hun gebruikers opslaan, die alleen gerelateerd zijn aan de positie van de gebruiker en niet om die te identificeren.

Een van de aanklagers zegt echter dat het IP-adres van een gebruiker niet als locatie-informatie gezien kan worden omdat gebruikers niet op een plek blijven.

Admob

In mei deed de Koreaanse politie een inval bij het kantoor van Google. Het nam daarbij harde schijven en andere computer in beslag die te maken hadden met de mobiele advertentiedienst AdMob van de zoekgigant.

Google werd ervan beschuldigd dat het via AdMob illegaal persoonlijke locatiegegevens verzamelt. De politie van Seoul pleegde toen ook een inval bij Daum. Dat bedrijf liet toen weten dat het gegevens geanonimiseerd opslaat en niet naar een bepaalde persoon herleid kan worden.

Street View

Google heeft eerder al problemen gehad met de Zuid-Koreaanse overheid. Het land is al sinds vorig jaar bezig met een onderzoek naar Street View. Google zou voor de dienst informatie hebben verzameld die werd verzonden via onbeveiligde wifi-netwerken van internetgebruikers. Volgens de politie waren er bij een inval inderdaad gegevens gevonden van minstens 600.000 mensen. Het internetbedrijf bevestigde eerder wel dat het gegevens heeft verzameld, maar ontkent inbreuk op de privacy-wetgeving in het land.