AMSTERDAM - Een Amerikaans congreslid heeft de Handelscommissie FTC gevraagd een onderzoek te starten om erachter te komen of Carrier IQ de privacy van miljoenen gebruikers heeft geschonden.

Afgelopen week raakte het Amerikaanse bedrijf Carrier IQ in opspraak toen bekend werd dat het toetsaanslagen en binnenkomende sms'jes zou registreren. In totaal zouden 140 miljoen Androidtelefoons uitgerust zijn met de software.

Het bedrijf ontkende echter dat er naar de inhoud gekeken wordt. “We meten en versturen de prestaties van telefoons”, aldus Carrier IQ. Het zou daarmee waardevolle informatie te leveren aan mobiele providers. Die weten dan waar er eventueel iets misgaat.

Onderzoek

Congreslid Edward Markey zegt dat consumenten en families moeten weten wie hun persoonlijke informatie opslaat elke keer als ze gebruik maken van hun smartphone. In een brief aan de FTC-voorzitter vraagt Markey het agentschap om de software van Carrier IQ te onderzoeken om consumenten te beschermen tegen oneerlijke of misleidende handelingen of praktijken.

Senator Al Franken stuurde Carrier IQ donderdag al een brief met de vraag voor meer informatie over de gegevens die het verzamelt en wat het doet met die informatie.

Providers

In de VS hebben de providers Sprint en AT&T toegegeven zaken te doen met Carrier IQ. De Nederlandse providers KPN, Vodafone en T-Mobile hebben laten weten dat ze geen overeenkomst hebben met het Amerikaanse bedrijf.

Toch kunnen fabrikanten zelf ook samenwerken met Carrier IQ zodat de software alsnog op Nederlandse telefoons terecht kan komen. Zo ontdekte website Tweakers.net dat Nederlandse iPhones met iOS 5 uitgerust zijn met het programmaatje van Carrier IQ.

D66 heeft al Kamervragen gesteld over de situatie met de software.