AMSTERDAM – De Nederlandse wetgeving zal niet aangepast worden aan antipiraterij-verdag ACTA. Er komt ook zeker geen ‘three strikes out’-maatregel in Nederland.

Dat schrijft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer nadat diverse partijen hun onvrede hadden geuit over de totstandkoming van ACTA.

Het overleg over het antipiraterij-verdrag ACTA vond grotendeels achter gesloten deuren plaats en de onderhandelingsdocumenten worden niet openbaar gemaakt. De Kamer eist van de minister dat hij de documenten aan de Kamerleden laat zien, voordat er verder besloten wordt over ACTA.

Verhagen schrijft dat hij graag meer openheid rondom ACTA wil, maar dat dit nu nog niet kan omdat aan het begin afgesproken is dat er in vertrouwen onderhandeld kon worden. In ACTA worden internationale regels vastgesteld om piraterij tegen te gaan.

Three strikes

Kamerleden vrezen verregaande maatregels die een verandering van de Nederlandse wet vereisen. Specifiek is er angst om een ‘three strikes out’-aanpak waarbij consumenten na drie waarschuwingen, bijvoorbeeld vanwege 'illegaal' downloaden, van het internet kunnen worden afgesloten.

Verhagen belooft nogmaals dat er in Nederland echt geen dergelijke maatregel komt. Hij stelt bovendien dat de Nederlandse wet überhaupt niet aangepast hoeft te worden omdat ACTA niet verder gaat dan de regels die in ons land gelden.

ACTA is inmiddels ondertekend door acht van de elf deelnemers. De Europese Unie, Mexico en Zwitserland hebben het verdrag nog niet ondertekend. Verhagen hoopt dat ACTA in het eerste kwartaal van 2012 in de Eerste en Tweede Kamer behandeld kan worden.

Fundamentele rechten

De minister belooft in de brief ook dat ACTA geen negatieve impact zal hebben op de fundamentale rechten omdat het verdrag niet rechtstreeks van toepassing is in de EU-lidstaten. “ACTA gaat over de aanpak van grootschalige commerciële en criminele inbreukmakende activiteiten. Het gaat niet om het beperken van de civiele vrijheden of het intimideren van consumenten”, schrijft Verhagen.