AMSTERDAM – De Europese Commissie zal begin volgend jaar met een meer dan 400 pagina’s tellend document komen waarin de klachten rond machtsmisbruik door Google omschreven staan.

Dat schrijft the Financial Times op basis van anonieme bronnen die een verklaring hebben afgelegd tegenover Deal Reporter.

Het document, dat officieel een Statement of Objections (SO) heet, omvat alle aanklachten tegen Google en de conclusies die de Europese Commissie daaraan verbindt. Google wordt door verschillende concurrenten beschuldigd van machtsmisbruik.

Zo zou de zoekgigant de eigen diensten hoger in de resultaten plaatsen. Op die manier zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie. In eerste instantie ging het om vier klachten, maar inmiddels zouden veel kleine bedrijven zich hebben aangesloten bij het onderzoek dat in november 2010 gestart werd.

De bronnen stellen dat het logisch is dat het document meer dan 400 pagina’s telt omdat er zo veel aanklachten in verwerkt moesten worden.

Boete

Voormalig CEO Eric Schmidt zal volgens geruchten volgende week een ontmoeting hebben met een afgevaardigde van de Europese Commissie. Dit gesprek zal in principe gaan over de overname van Motorola, maar de bronnen stellen dat Schmidt zal proberen het probleem te schikken.

Er dreigt voor de zoekgigant namelijk een boete van 10 procent van de jaarlijkse omzet. Deze omzet bedroeg in 2010 ruim 29 miljard dollar.