AMSTERDAM – Stichting Brein zal in samenwerking met rechthebbenden individuele uploaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal gaan aanklagen als er geen downloadverbod komt.

Volgens de stichting die waakt over auteursrechten is er geen andere mogelijkheid als de politiek een downloadverbod niet gaat steunen, zo schrijft Brein in een reactie op het debat van woensdag.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wil het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal onrechtmatig maken. Op die manier kunnen de aanbieders van dit materiaal, bijvoorbeeld the Pirate Bay, offline gedwongen worden via providers.

Veel politieke partijen vrezen echter dat ook de individuele downloader vervolgd gaat worden en een Kamermeerderheid is daarom tegen het zogenaamde downloadverbod. Teeven wil een uitgeklede versie echter alsnog invoeren door garanties in te bouwen waardoor de consument beschermd wordt.

Vervolgen

Als ‘illegaal’ downloaden niet onrechtmatig wordt, ziet Brein geen andere optie dan individuele uploaders te vervolgen.

“Als downloaden uit evident illegale bron niet onrechtmatig wordt en de toegang tot sites die illegaal downloaden faciliteren niet geblokkeerd mag worden, zit er voor rechthebbenden die hun recht willen handhaven niets anders op dan de huidige wetgeving te gebruiken voor het privaatrechtelijk vervolgen van individuele gebruikers die illegaal uploaden.”

De Tweede Kamer zal later verder debatteren over het downloadverbod.

Misleidend

In de verklaring omschrijft Brein de term downloadverbod als misleidend. “Het woord downloadverbod is misleidend en afkomstig van anti-auteursrechtactivisten die vinden dat alles op internet voor iedereen gratis toegankelijk moet zijn ongeacht of het met toestemming van de rechthebbenden op het internet geplaatst is.”