AMSTERDAM – Naast Android is ook iOS uitgerust met spyware die delen van de activiteiten op smartphones volgt.

Dat stelt een iOS-ontwikkelaar. Woensdag onthulde een Androidontwikkelaar al dat miljoenen Androidtelefoons uitgerust zijn met de software van Carrier IQ. Het programma registreert onder meer alle toetsaanslagen en binnenkomende sms’jes.

Bij iOS zou de situatie minder serieus zijn. Zo wordt wel bijgehouden of er gebeld wordt en op welke locatie de eigenaar zich bevindt. Aan de andere kant worden geen toetsaanslagen geregistreerd en kan het programma eenvoudiger worden uitgeschakeld via het Instellingenmenu.

Nederland

Inmiddels hebben de Nederlandse providers KPN, Vodafone en T-Mobile laten weten dat ze geen zaken doen met Carrier IQ. In de VS heeft Sprint toegegeven dit wel te doen. In totaal zouden 140 miljoen Androidtelefoons uitgerust zijn met de software.

Telefoonfabrikanten kunnen echter zelf ook samenwerken met het bedrijf zodat de software alsnog op Nederlandse smartphones terecht kan komen. Tweakers.net ontdekte dat Nederlandse iPhones met iOS 5 uitgerust zijn met software van Carrier IQ en dat Apple vermeldt dat locatiegegevens verstuurd kunnen worden.

HTC heeft aan Webwereld laten weten: "Op dit moment onderzoeken wij de zaak. Tot nu toe heeft dit onderzoek uitgewezen dat het programma niet aanwezig is op de huidige HTC-toestellen die in de Benelux verkocht zijn."

Verkopen

De informatie die Carrier IQ verzamelt, kan bijvoorbeeld gebruikt worden om door te verkopen aan providers of telefoonfabrikanten zodat ze beter weten wat hun klanten met de telefoons doen.

D66 heeft al Kamervragen gesteld over de situatie.