AMSTERDAM – Amerikaanse autoriteiten kunnen eenvoudig hand leggen op gegevens die onder Europese privacywetgeving vallen. Bedrijven als Facebook, Google en Microsoft worden gedwongen data uit Europese databases af te staan.

Dat stelt Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) in een verklaring. De Europese Liberalen (ALDE) eisen op haar initiatief een spoeddebat in het Europees Parlement over de Amerikaanse greep op Europese databases.

In de situatie die nu bestaat, geldt voor bedrijven de nationale wet van het land waar het bedrijf gevestigd is. Facebook is een Amerikaans bedrijf en dus gelden Amerikaanse wetten. Facebook opereert echter op globale schaal en slaat informatie van gebruikers op in Europese databases.

Volgens In ’t Veld is het nu zo dat Amerikaanse autoriteiten gemakkelijk gegevens uit deze Europese databases kunnen opeisen en dat ook doen. “De bedrijven zitten klem”, meent de Europarlementariër.

Ondergeschikt

“In een globaliserende wereld, waar data en informatie op elk gewenst moment overal ter wereld oproepbaar zijn, wordt het steeds lastiger te bepalen welke wet geldt. We zien steeds vaker dat onze eigen Europese wetten, nota bene op Europees grondgebied, ondergeschikt worden gemaakt aan buitenlandse regelgeving. Vooral de VS is van mening dat hun rechtsgebied onbeperkt is."

Op die manier kunnen Amerikaanse autoriteiten gegevens van bedrijven als Google, Microsoft en Facebook opvragen. Maar ook medische gegevens en informatie van banken en verzekeraars kunnen worden geleverd terwijl deze informatie in Europa is opgeslagen.

Spoeddebat

De ALDE-fractie heeft mondelinge vragen ingediend en eist een spoeddebat nadat de Europese Commissie passief blijft en verwijst naar toekomstige verdragen die volgens de fractie niet voldoende zijn.

In Nederland stelden D66 en PVV al eerder vragen, maar minister Opstelten kwam niet in bewegingen, stellen zij.

China

In de toekomst ziet In ’t Veld niet alleen problemen met de VS maar ook met China waar veel censuur plaatsvindt en strenge internetregels gelden: “China, waar steeds meer Europese bedrijven een vestiging hebben, kan weleens beslissen dat de Europese activiteiten onder de Chinese wetgeving moeten vallen."