RIJSWIJK - Ruim 140 miljoen mobiele telefoons zijn uitgerust met software die alle toetsaanslagen en binnenkomende sms'jes registreert. Het gaat om een programmaatje van het Amerikaanse bedrijf Carrier IQ.

Carrier IQ staat standaard op Android en BlackBerrytoestellen, meldde de website Webwereld woensdag. Nokia laat aan NU.nl weten de telefoons niet uit te rusten met het programma.

De fabrikanten van de toestellen installeren het om te kunnen bekijken hoe de telefoons worden gebruikt.

De softwareontwikkelaar Trevor Eckhart kwam achter het bestaan van Carrier IQ. In een persbericht stelde het bedrijf geen toetsaanslagen te registreren, maar Eckhart laat in een video op internet zien dat aanslagen worden geregistreerd, ook bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde internetverbinding.

Het bedrijf dreigde in eerste instantie met een rechtszaak tegen Eckhart, maar kwam daar later op terug. Het bedrijf meldt niet alleen diensten te verlenen aan de fabrikanten, maar ook aan belbedrijven.

Nederland

Zo zou Vodafone Portugal een contract hebben met Carrier IQ. KPN en Vodafone Nederland hebben aan NRC laten weten geen gebruik te maken van de diensten van Carrier IQ. Van T-Mobile is nog niets bekend.

D66 heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de situatie.