AMSTERDAM – Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wil toch een (uitgekleed) downloadverbod ook al is een Kamermeerderheid tegen. "Waarom zouden mensen betalen voor legaal aanbod als het ook gratis kan?"

Dat stelde Teeven tijdens een debat rond auteursrechten. Dinsdagochtend bleek al dat zijn eerdere voorstel om het downloaden van auteursrechtelijke beschermd materiaal strafbaar te maken niet op steun kon rekenen.

Teeven pleitte zo’n half jaar geleden voor een downloadverbod en het afschaffen van de thuiskopieheffing. Hij wil downloaden zonder betaling civielrechtelijk bestraffen waardoor partijen als Stichting Brein via de rechter een provider als Ziggo kunnen verplichten een downloadsite als the Pirate Bay te blokkeren.

De meeste partijen vrezen echter dat dit downloadverbod zal resulteren in de vervolging van individuele downloaders. Alleen de VVD is voor een downloadverbod.

Teeven liet weten dat hij de gevaren van een downloadverbod ziet, maar dat hij gelooft dat er zekerheden in de wet kunnen worden ingebouwd die garanderen dat kleine downloaders niet worden aangepakt. Waar de grenzen liggen, werd niet duidelijk.

Gratis

De staatssecretaris stelt dat hij aan de wensen van partijen tegemoet zal komen, maar uiteindelijk moet er een soort downloadverbod komen. Teeven wil dat het gratis aanbod verdwijnt zodat het legale aanbod uitgebreid kan worden.

Veel partijen stellen dat er éérst legaal aanbod moet zijn, voor 'illegaal' downloaden verboden kan worden.

Het idee van D66 om legaal aanbod te stimuleren door het radiomodel op internet toe te passen, noemt Teeven ‘interessant’. In dat model kunnen radiostations een totaalpakket aan muziek kopen bij Buma/Stemra. Om muziek aan te bieden op internet zijn nu vaak nog afspraken nodig met allerlei verschillende platenmaatschappijen nodig.

Licenties

Teeven wil het licentiebeleid vereenvoudigen, maar vindt dat D66 met het plan te ver gaat. De staatssecretaris heeft er geen oren naar om het pakket aan alle partijen die het willen aan te bieden.

Wel heeft hij al voor een eenvoudiger licentiebeleid op internet gepleit in Europa. Teeven wil echter niet wachten op de auteursrechtplannen uit Europa omdat dit niet snel genoeg gaat.

Na afloop van het debat stelden diverse Kamerleden dat de discussie nog niet afgerond is. Er zal dan ook nog een tweede termijn plaatsvinden. Wanneer is nog niet bekend.