AMSTERDAM – De Tweede Kamer worstelt met het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal en hoe artiesten daar een eerlijke vergoeding voor moeten krijgen.

Dat blijkt uit het debat dat woensdag plaatsvindt in de Tweede Kamer. In het debat wordt een brief van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) besproken. Hij pleitte zo’n half jaar geleden voor een downloadverbod en het afschaffen van de thuiskopieheffing.

Alleen de VVD lijkt warm te lopen voor het onrechtmatig maken van downloaden zonder te betalen. Teeven wil dit civielrechtelijk bestraffen waardoor partijen als Stichting Brein via de rechter een provider als Ziggo kunnen verplichten een downloadsite als the Pirate Bay te blokkeren.

Vervolgen consumenten

De meeste partijen vrezen echter dat dit downloadverbod zal resulteren in de vervolging van individuele downloaders. CDA is in principe tegen een downloadverbod maar stelt dat het civiel recht in ieder geval niet geschikt is.

Het strafrecht is volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg mogelijk geschikter omdat de politiek dan kan toezien op de rechtszaken. Bij het civiel recht kunnen private partijen rechtszaken starten tegen wie ze willen.

Vergoeding

De Kamer is het dus bijna unaniem eens over het feit dat er geen downloadverbod moet komen, maar alle partijen willen ook dat er meer legaal aanbod komt. Hoe dit gerealiseerd moet worden en hoe artiesten ondanks illegaal downloaden aan een ‘billijke vergoeding’ kunnen komen, is nog een worsteling.

D66 wil het radiomodel op internet toepassen zodat het gemakkelijk wordt in één klap een compleet aanbod aan muziek op internet aan te bieden. Nu moet daarvoor veelal onderhandeld worden met verschillende platenmaatschappijen. De PVV steunt dit voorstel.

Thuiskopieheffing

GroenLinks en de SP willen het thuiskopieheffingstelsel uitbreiden. Nu wordt belasting geheven op lege cd’s en dvd’s om artiesten te compenseren voor het downloaden en kopiëren van hun materiaal.

Samen met D66 willen de partijen het stelsel moderniseren en dus ook een heffing invoeren op bijvoorbeeld MP3-spelers en harddiskrecorders. Op die manier hoeft het downloaden niet aangepakt te worden, maar is er wel een eerlijke vergoeding.

Later dinsdag zal Teeven antwoord geven op alle vragen die gesteld zijn tijdens het eerste deel van het debat.