DEN HAAG - Internetters die een film of muziek downloaden, hoeven niet bang te zijn dat ze een boze producent achter zich aan krijgen.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil een verbod op downloaden, maar een meerderheid van de Tweede Kamer ziet daar niets in.

Het verbod is bedoeld om websites aan te pakken die verdienen met illegale downloads, maar de Kamer is bang dat ook de doorsnee internetter er de dupe van wordt. Ook bestaat de vrees dat de privacy op internet in het geding komt, als er controle komt op downloaden.

PvdA-Kamerlid Pauline Smeets noemt een verbod op downloads ''een heilloze weg''. Ze is niet alleen bang voor aantasting van de privacy, maar wijst er ook op dat het voor de consument lastig is om erachter te komen of een film die hij van internet haalt, legaal is.

CDA

Haar CDA-collega Madeleine van Toorenburg vraagt zich af in hoeverre de kleine gebruiker er zeker van kan zijn niet voor de rechter te worden gesleept.

Volgens het CDA moet een carnavalsvereniging of bejaardenhuis niet meteen auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra achter zich aan krijgen als ze voor de gezelligheid een paar plaatjes draaien.

Buma/Stemra zou zich vooral bezig moeten houden met cafés en winkelcentra die muziek laten horen.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters hoeft een crèche niet te betalen voor een Dick Bruna aan de muur.

Royalty's

Ze vindt het ook niet meer van deze tijd dat royalty's per download of verkocht boek worden vergoed. Gebruik op internet is niet meer bij te houden.

Daarom vindt Peters dat er snel nieuwe regels moeten komen die de positie van auteurs en musici tegenover uitgevers, omroepen en platenmaatschappijen versterken.