AMSTERDAM – Beveiligingsbedrijf F-Secure waarschuwt voor de gevaren van het groeiend aantal besturingssystemen en elektronische apparaten dat consumenten gebruiken.

In een verklaring noemt de bezorgdheid die heerst rondom de beveiligingsgevaren van het grote aantal vaste en mobiele platformen 'terecht'.

“Al jaren voorspellen analisten dat de meeste internetgebruikers eindigen met een alles-in-één-toestel dat alle andere apparaten doet vervangen. In tegenstelling tot deze verwachting is het zo dat deze nieuwe technologieën meestal worden aangeschaft zonder dat men hierbij de oude vervangt”, aldus het bedrijf.

Doordat mensen bijvoorbeeld een laptop, smartphone én tablet bezitten hebben ze soms drie verschillende platformen in gebruik. Beveiliging wordt volgens F-Secure daarom steeds lastiger.

Mobiel

Het bedrijf wijst op de verschillende versie van Windows, het besturingssysteem van Apple en ook de fragmentatie op de mobiele markt met iOS van Apple, Android van Google, Windows Phone van Microsoft en Blackberry OS en volgens jaar BBX van Blackberry.

“De markt is simpelweg aan het veranderen, hij wordt eigenlijk steeds groter. We twijfelen er niet aan dat er creatieve criminelen komen die manieren zullen vinden om deze groei te misbruiken.” F-Secure raadt mensen aan goed na te denken over de veiligheid van bijvoorbeeld mobiele apparaten.

Veiligheidsexperts waarschuwen al tijden voor veiligheidsdreigingen op mobiele apparaten omdat deze veel gebruikt worden en over het algemeen minder goed beveiligd zijn dan pc’s.