AMSTERDAM – D66 wil het licentiebeleid rondom het aanbieden van muziek en films op internet aanpassen zodat er meer legaal aanbod komt en ‘illegaal’ downloaden overbodig wordt.

Woensdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over auteursrechten, het downloadverbod en de thuiskopieheffing.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) schreef in april een brief aan de Tweede Kamer waarin hij pleit voor het illegaal maken van het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. In praktijk kunnen individuele downloaders dan aangepakt worden, maar dat is niet het doel van Teeven.

Wel wil hij via providers downloadsites offline dwingen. Dat plan kan rekenen op veel weerstand omdat censuur dan op de loer ligt.

Totaalpakket

D66 denkt nu het gouden ei gevonden te hebben waarin alle betrokkenen zich zouden moeten kunnen vinden. NU.nl kon het plan voor het debat alvast inzien. De partij wil dat het aanbieden van een totaalpakket aan films en muziek op internet net zo makkelijk wordt als nu voor radiozenders het geval is.

Radiostations kunnen een totaalpakket muziek ‘aanschaffen’ via collectieve beheersorganisaties (CBO’s) zoals Buma/Stemra. Voor een bedrijf dat de muziek alleen op internet wil aanbieden is dit niet mogelijk. Deze partijen moeten afspraken maken met alle verschillende platenmaatschappijen.

Deze platenmaatschappijen staan soms huiverig tegenover het aanbieden van muziek op internet terwijl er volgens D66 juist meer geld verdiend kan worden als het aanbod toeneemt.

Toezicht CBO’s

Er is echter ook veel kritiek op de CBO’s die onduidelijke tarieven zouden hanteren en hun beleid niet op orde zouden hebben. D66 pleit daarom in het plan ook voor verscherpt toezicht via een nieuwe fusieautoriteit ACM. Deze zou moeten bestaan uit de NMa, OPTA en de Consumentenautoriteit.

D66 benadrukt overigens tegen een downloadverbod te zijn, maar ook tegen het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De partij ziet echter geen heil in deze manier van downloaden illegaal maken omdat de eindgebruiker dan gecriminaliseerd wordt.

Daarom zou via Digibewust en Digivaardig, voorlichtingsdiensten van de overheid, een campagne gestart moeten worden om de onwenselijkheid van ‘illegaal’ downloaden te benadrukken. De partij denkt echter dat een veel groter legaal aanbod op internet het ‘illegaal’ downloaden vanzelf veel minder populair maakt.

Ook Teeven heeft overigens een groter legaal aanbod voor ogen, maar hij wil dit bereiken door downloadsites af te sluiten waarna volgens hem legaal aanbod vanzelf zal ontstaan omdat er meer vraag is.

Spotify

Momenteel is er wat betreft online aanbod van muziek bijvoorbeeld Spotify, maar ook hiervoor moeten losse contracten met platenmaatschappijen worden afgesloten die vervolgens nieuwe partijen weer kunnen afwijzen.

Bovendien weigeren sommige platenbazen de muziek beschikbaar te maken via Spotify.

Thuiskopieheffing

De thuiskopieheffing, waarbij consumenten een extra bedrag op lege dvd’s en cd’s moeten betalen, wil Teeven afschaffen. D66 wil deze heffing juist uitbreiden naar bijvoorbeeld MP3-spelers en harddiskrecorders.

“In de praktijk worden deze apparaat minder populair, maar een heffing kan wel geld in het laatje brengen voor de artiesten”, meent Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 en initiatiefnemer van het voorstel. “Er is Europees bepaald dat artiesten recht hebben op een billijke vergoeding. Daarvoor is 20 miljoen euro per jaar nodig.”

Volgens Verhoeven wordt er nu zo’n 7 miljoen per jaar opgehaald via de heffing op cd’s en dvd’s. Door ongeveer 3 euro te heffen bij MP3-spelers zou per jaar de billijke vergoeding gehaald worden.

Europees

D66 wil dat Teeven het plan dat zij voorstellen Europees gaat bespreken omdat het internet zich niet houdt aan nationale grenzen en dan een grotere vuist gemaakt kan worden dan wanneer er nationale regelgeving zou onstaan.

De Consumentenbond, de vakbonden voor de podiumkunsten FNV Kiem, de vakbond voor medewerkers in de kunst- en cultuursector, steunen het plan van D66.

De partij zal woensdag twee moties indienen. Eén voor meer legaal aanbod en één tegen het downloadverbod.