AMSTERDAM - Facebook wil in de eerste helft 2012 een beursgang maken en hoopt op een waarde van minimaal 100 miljard dollar.

Dat schrijven diverse Amerikaanse media dinsdag op basis van anonieme bronnen. Een beursgang van Facebook zit er al tijden aan te komen, maar duidelijkheid is nooit gegeven.

Anonieme bronnen die betrokken zouden zijn bij gesprekken rond de beursgang stellen nu tegenover the Wall Street Journal dat deze in de eerste helft van 2012 moet plaatsvinden. De gang naar de beurs moet in ieder geval voor 30 april 2012 gerealiseerd zijn.

In totaal hoopt het sociale netwerk volgens de bronnen 10 miljard dollar op te halen gebaseerd op een waarde van ten minste 100 miljard dollar.

Groei

Facebook heeft de afgelopen zeven jaar explosieve groei doorgemaakt en stelt inmiddels meer dan 800 miljoen leden te hebben. Bovendien zouden de financiële cijfers voor dit jaar bijzonder positief zijn.

Mocht Facebook echt op 100 miljard gewaardeerd worden, verdubbelt het sociale netwerk de beursgang van Hewlett-Packard (HP), de grootste pc-fabrikant wereldwijd.

De geschatte waarde van Facebookoprichter Mark Zuckerberg zou met een dergelijke waardering uitkomen op 24 miljard dollar aangezien hij 24 procent van het bedrijf in bezit heeft. Momenteel wordt zijn vermogen door Forbes geschat op 13,5 miljard dollar. Daarmee bekleed hij de 52e plek op de lijst van rijkste personen ter wereld.

Als zijn vermogen groeit naar 24 miljard dollar zou hij naar de 14e plek stijgen.