DEN HAAG - Naast de luchtmacht, landmacht, marine en marechaussee moet Defensie ook een apart onderdeel krijgen dat cyberoorlog kan voeren.

Dat zal PVV-Tweede Kamerlid Marcial Hernandez dinsdag voorstellen in het begrotingsdebat over Defensie. Deze aparte afdeling moet dan het Commando Cyberstrijdkrachten gaan heten.

Volgens hem vereist de dreiging via internet een heel andere manier van oorlogvoeren dan Defensie tot nog toe gewend is.

''Het is niet te vergelijken met het oprukken van tanks en infanterie over de hei'', zei Hernandez maandag. Hij stelt dat de samenleving ernstige schade kan lopen als Nederland zich niet goed verdedigt tegen een cyberaanval. Zo kunnen bijvoorbeeld de water-, elektriciteits- en voedselproductie via internet worden stilgelegd.

50 miljoen

Minister Hans Hillen van Defensie heeft deze kabinetsperiode 50 miljoen uitgetrokken ''om aan de digitale frontlinie klaar te staan''. Komend jaar wordt er volgens Hernandez 2 miljoen aan besteed.

Vanaf januari gaat een digitale taskforce aan de slag, maar dat is volgens de PVV onvoldoende. Hernandez stelt dat Nederland ver achterloopt op landen als China en Iran, die fors inzetten op cyberoorlog.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe de plannen van de PVV afwijken van de al eerder aangekondigde plannen waarin de bovengenoemde digitale taskforce voor 2015 moet uitgroeien tot een Defensie Cyber Commando (DCC) en Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC).

Deze plannen werden eerder deze maand al aangekondigd in de Defensiekrant. Mogelijk wil de PVV een snellere invoering van een dergelijke defensieonderdeel.