AMSTERDAM – Eerdere oproepen van de SP en CDA om een parlementair onderzoek naar de ict-problemen bij de overheid krijgt steun van alle fracties in de Tweede Kamer.

Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Zowel Sharon Gesthuizen (SP) als Ger Koopmans (CDA) vroegen eerder al om een parlementair onderzoek. Bij de SP was de hack van certificatenbedrijf Diginotar de oorzaak, voor het CDA was de maat vol door de uit de hand lopende kosten van veel ict-projecten.

Volgens de Volkskrant steunen alle partijen een breed onderzoek naar de ict-problemen bij de overheid. Het onderzoek zal in mei 2012 moeten beginnen. Hoe lang de evaluatie in totaal duurt is nog niet bekend.

'Enorme klus'

“Het wordt een enorme klus”, stelt Koopmans. “Maar dat maakt niet uit. In de automatisering van de administratie van de overheid gaan miljarden om. Telkens blijken systemen opnieuw niet te werken. Het is ellende.”

De eerdere oproep van SP om een parlementair onderzoek naar de praktijken bij Diginotar werd toen niet gesteund. Het nieuwe brede onderzoek zal zich richten op zowel de veiligheid als privacy van de ict-projecten.

Kritisch

Brancheorganisatie ICT-Office is kritisch over een parlementair onderzoek. Een dergelijk onderzoek kost veel moeite en geld, die beter gestopt kunnen worden in het verbeteren van onder meer nu lopende ict-projecten, aldus de branchevereniging maandag.

''Je kunt je afvragen of een allesomvattend onderzoek nieuwe inzichten oplevert ten opzichte van het onderzoek van de Algemene Rekenkamer uit 2007'', meende een woordvoerder. De Rekenkamer concludeerde toen dat de verwachtingen over het oplossen van problemen door ICT vaak hooggespannen en niet altijd realistisch zijn.

Projecten moeten in fases worden behandeld in de Kamer, die beter geïnformeerd moet worden.