RIJSWIJK - Vlak voor de feestdagen zoeken veel mensen hulp op internet. 

Rijm-, knutsel- en receptensites zien grote stijgingen in bezoekersaantallen in de dagen voor Sinterklaas en Kerstmis.

Op de dagen voor Sinterklaas vliegt Rijmwoordenboek.nl, de site die veel mensen gebruiken als hulp bij het maken van gedichten, er wel eens uit. De bezoeken aan de site zijn soms tien keer hoger dan normaal.

Op de drukste dag ooit, zaterdag 5 december 2009, trok de site ruim 130.000 'hits'. Op een normale novemberdag zijn dat er ongeveer 14.000.

''Op welke dag Sinterklaas valt, is van invloed op de bezoekersaantallen. Als het bijvoorbeeld op een maandag valt, zoals dit jaar, vinden de viering en dus het schrijven van gedichten verspreid over meerdere dagen plaats'', zegt maker Michael Janus.

Surprisemakers

Ook surprisemakers zoeken naarstig naar goede ideeën op internet. Knutselidee.nl krijgt op een normale dag ongeveer 6000 bezoeken. Twee weken voor Sinterklaas vervijfvoudigt dat aantal en de laatste dagen surfen surprisemakers zelfs 50.000 keer per dag naar de knutselsite.

''Sinterklaas zorgt voor de belangrijkste piek van het jaar. De enige andere piek is vlak voor Moederdag. Voor moeders moet er blijkbaar ook geknutseld worden'', aldus eigenaar Wim Zuiderduin.

Kerstmis

Vlak voor Kerstmis zijn vooral receptensites populair. De site van Allerhande ziet in de decembermaand een stijging van het aantal hits van zo'n 20 procent. De dagen voor kerst stijgt dit tot 40 procent; in die week bezoeken 1 miljoen mensen ah.nl/recepten. Daarnaast is de oplage van de papieren Allerhande komende december 2,6 miljoen, veel meer dan in andere maanden.

Smulweb.nl heeft nog meer bezoekers in de week voor kerst. Vorig jaar werd in die week 1,6 miljoen keer gezocht naar een recept. 23 december was met 247.000 hits de drukste dag. ''Kerst is onze belangrijkste piek maar de dagen voor Pasen en Valentijnsdag hebben we ook meer bezoekers dan normaal'', aldus Meta van den Boom van Smulweb.