AMSTERDAM - Een aantal Amerikaanse websites die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan online handel in namaakproducten is door de Amerikaanse overheid gesloten.

Een woordvoerster van de Amerikaanse Immigratie en Douane Handhaving wil niet zeggen hoeveel domeinnamen in beslag genomen zijn. Website Torrentfreak meldt dat het om meer dan 130 websites gaat. Dat zou de grootste inbeslagname tot nu toe zijn in de VS.

De site publiceerde een lijst van 131 sites die door de autoriteiten gesloten zijn. Op websites als reeboksite, shopsbag.com en officialpumashop.com prijkt alleen nog een mededeling van de Amerikaanse autoriteiten.

Te lezen is dat op het schenden van auteursrechten vijf jaar gevangenisstraf en een boete 250.000 dollar (188.807 euro) staat. Op handelen in namaakproducten staat volgens de tekst tien jaar gevangenisstraf en een boete van 2 miljoen dollar (ruim 1,5 miljoen euro).

Cyber Monday

De inbeslagname van de websites is onderdeel van een campagne die bekendstaat onder de naam Operation In Our Sites. De operatie vond een paar dagen voor Cyber Monday plaats. Dat is de drukste online winkeldag van het jaar in de VS.

Veel van de sites waarvan de domeinnamen in beslag werden genomen bleken truien of andere kleding van professionele Amerikaanse sportteams aan te bieden.

Ook vorig jaar werden er vlak voor Cyber Monday websites gesloten.

Stop Online Piracy Act

In de VS wordt nu een wet behandeld om de autoriteiten nog meer macht te geven om websites die verdacht worden van piraterij aan te pakken. De zogenoemde SOPA-wetgeving (Stop Online Piracy Act) geeft de overheid onder meer het recht om zoekmachines te dwingen afgekeurde sites uit hun zoekresultaten te verwijderen.

Het wetsvoorstel wordt gesteund door de Motion Picture Association of America, de Recording Industry Association of America en de Amerikaanse Kamer van Koophandel. Digitale rechtengroepen en bedrijven als Facebook, Google en Twitter zijn het niet eens met het voorstel. Volgens hen zorgt het voor censuur en bedreigt het "de architectuur van het web".