AMSTERDAM - Opnieuw is een groot automatiseringsproject van de overheid uitgelopen op een fiasco.

De 26 waterschappen lieten een systeem ontwikkelen voor het innen van waterschapsbelasting, maar hebben de banden met ict-bedrijf Logica verbroken. Ze houden rekening met een schadepost van 25 miljoen euro, schrijft de Volkskrant.

De koepel van waterschappen, het Waterschapshuis gunde de opdracht in 2007 aan Logica. Naast het innen van belasting, moest er een gezamenlijke databank worden gemaakt. De opleveringsdatum was 1 januari 2009, maar het systeem is nog altijd niet af.

Het Waterschapshuis en Logica hebben vier jaar lang met elkaar in de clinch gelegen over het project. De waterschappen beschouwen Logica als een geldbeluste organisatie, maar ook het Waterschapshuis zelf ligt onder vuur.

"Het is te dol voor woorden dat wij op de dubbeltjes letten en dat via de achterdeur het geld met bakken verdwijnt", zegt bestuurder René Oudega van het waterschap Veluwe. "Ik zal niet rusten voordat ik weet wie hiervoor verantwoordelijk is."

Reactie

De Waterschappen verwijzen voor een reactie naar het Waterschapshuis, maar die wil volgens de krant niet reageren. Ook Logica laat zich niet over het project uit.

Een aantal jaar geleden schatte de Algemene Rekenkamer dat de overheid jaarlijks 4 tot 5 miljard kwijt is aan problemen met ict-projecten. Zo bleek vorige maand dat de kosten voor een automatiseringsproject voor uitkeringsinstantie UWV al zijn opgelopen tot 350 miljoen. In 2004 werd nog gesproken over 40 miljoen.