AMSTERDAM – De politie Kennemerland heeft zestien mensen aangehouden in verband met grootschalige internetfraude bij banken waarbij ruim 750.000 euro is buitgemaakt.

Dat schrijft de NOS vrijdag.

De bende heeft volgens de politie op systematische wijze grote bedragen afgeschreven van bankrekeningen van zowel particulieren en bedrijven zonder dat de slachtoffers iets doorhadden. Er zouden verschillende trucs gebruikt zijn om de veiligheidsprocedures die banken op internet hanteren te omzeilen. Welke manieren dit zijn heeft de politie niet bekendgemaakt.

Wel wordt gesteld dat de schade nog veel groter had kunnen zijn. Bij de laatste poging, die mislukte, probeerden de criminelen vijf miljoen euro van een rekening af te halen.

Eerdere arrestaties

Donderdag biechtte een man uit Maarssen nog op dat hij 100 mensen via Marktplaats heeft opgelicht. Daarmee zou hij ruim 25.000 euro verdiend hebben. De man verkocht mobiele telefoons, maar verstuurde pakken meel.

Eerder deze week pakte de politie Amsterdam-Amstelland meerdere personen op vanwege internetfraude waarbij geld naar Nigeria werd weggesluisd. Zij deden zich via de e-mail voor als loterijen en troggelden zo miljoenen euro’s bij de slachtoffers af.