
Onenigheid over downloadverbod
De Consumentenbond riep de politiek donderdag samen met de vakbonden op om zich principieel uit te spreken tegen een verbod op downloaden voor privégebruik.
Staatssecretaris Fred Teeven stelde eerder dit jaar een downloadverbod voor en dit plan wordt woensdag in de Tweede Kamer besproken.
Ook wordt dan gepraat over thuiskopieheffingen. De Consumentenbond en vakbonden willen dat stelsel moderniseren. Nu bestaat er een heffing op lege cd’s of dvd’s waardoor artiesten gecompenseerd worden voor gebruikers die hier zelf muziek op zetten.
Sites blokkeren
Buma/Stemra spreekt zich vrijdag uit voor het downloadverbod. Het zou door het verbod mogelijk worden om sites die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden uit de lucht te halen. Providers kunnen dan gedwongen worden deze websites te blokkeren.
“Er zijn genoeg alternatieven voor handen waar de consument makkelijk en betaalbaar legaal muziek kan beluisteren”, aldus Buma in een verklaring. Als voorbeelden noemt de stichting iTunes, Spotify en Youtube.
Buma reageert vol onbegrip op de oproep van de Consumentenbond, zeker omdat gesteld wordt dat een downloadverbod niet in het belang van de consumenten is. “Dan kunnen ze net zo goed roepen dat het betalen voor boodschappen in de supermarkt niet in het belang van de consument is”, meent Buma/Stemra.
Heffing MP3-spelers
Volgens Buma wordt in het voorstel van de bonden de consument extra belast. De bonden willen namelijk dat de heffing op cd’s en dvd’s verdwijnt, zoals Teeven zelf ook voorstelt, maar pleiten voor het invoeren van een heffing van zo’n vijf euro op MP3-spelers en harddiskrecorders.
Op die manier wordt jaarlijks 30 miljoen euro voor artiesten opgehaald en kunnen downloadsites naast legaal aanbod blijven bestaan. De meeste tegenstanders van het downloadverbod stellen overigens dat bij voldoende legaal aanbod tegen een redelijke prijs de downloadsites vanzelf zullen verdwijnen.
Consument belast
“In het plan van de bonden wordt de consument belast, terwijl de handhaving moet zitten bij de tussenpersoon die zonder rechten muziek aanbiedt”, vindt Buma. De stichting ziet geen noodzaak in het afschaffen van een heffing op lege cd’s en dvd’s, maar acht alleen een verbod op downloadsites welkom.