AMSTERDAM – Google heeft namen van tal van filesharing- en downloadsites aan de zwarte lijst toegevoegd waarmee zoekresultaten voor Google Instant gefilterd worden.

Google Instant houdt in dat er direct bij het intoetsen van een zoekopdracht al direct resultaten gegeven worden. Google voorspelt dat de letters ‘Holla’ zullen resulteren in de zoekopdracht ‘Holland’ en toont alvast die resultaten.

Sinds januari 2011 worden termen als bittorrent, torrent, rapidshare, megaupload of utorrent niet meer voorspeld en moeten gebruikers echt de hele zoekterm intikken voordat ze de resultaten krijgen. Dit omdat de zoekopdrachten veelal leiden tot links met auteursrechtelijke beschermd materiaal.

Lijst uitgebreid

Torrentfreak meldt nu dat de lijst is uitgebreid en een korte test bevestigt de bewering. Ook onder meer de termen the pirate bay, isohunt, torrentreactor, btjunkie, 4shared en filesonic worden niet meer voorspeld of automatisch getoond.

Nog niet alle termen worden gefilterd, zodra ‘torrent’ wordt ingetikt worden bijvoorbeeld suggesties gegeven voor torrent sites en torrentz.com. Ook ‘pirate bay’ (zonder ‘the’) werkt nog gewoon.

De muziek- en filmindustrie stellen regelmatig dat Google medeverantwoordelijk is voor piraterij op internet.