AMSTERDAM - Apple heeft een applicatie die gebruikmaakte van abonnementen voor games na een dag verwijderd uit de App Store. Uitgever Big Fish dacht toestemming te hebben.

Woensdag kondigde Big Fish aan dat het officieel toestemming had gekregen van Apple om abonnementen op games aan te bieden in apps.

Normaal moeten games los gekocht worden, maar nu konden gebruikers een abonnement afsluiten waarbij elke maand betaald werd voor toegang tot games. Apple staat bekend om de strenge voorwaarden in de App Store.

Een dag na de lancering van de game-abonnementen heeft het bedrijf dan ook zonder duidelijke reden de app van Big Fish uit de App Store verwijderd. Het bedrijf laat aan Bloomberg weten dat het van Apple nog geen uitleg heeft gekregen.

Abonnementen

Via de App Store kunnen abonnementen afgesloten worden op bijvoorbeeld digitale tijdschriften en kranten. Sinds kort moeten uitgevers verplicht het abonnement ook aanbieden via Apple en niet alleen via bijvoorbeeld de eigen website. Sluiten gebruikers een abonnement af via Apple, moet de uitgever 30 procent van de inkomsten afstaan.

Voor games was een dergelijke constructie nog niet in het leven geroepen, maar Big Fish kreeg naar eigen zeggen dus officieel toestemming. De abonnementen van Big Fish liepen overigens via Apple.