DEN HAAG - Er komt geen vaste prijs voor een elektronisch boek. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Voormalig minister Ronald Plasterk kondigde begin vorig jaar een onderzoek aan naar de invloed van het e-book op de boekenmarkt. Volgens hem zou het e-book zich kunnen ontwikkelen als een serieus alternatief voor het gewone boek en moest blijken of een vaste prijs wenselijk zou zijn.

Zijlstra ziet daarvoor op basis van de conclusies geen reden. Er zijn juridische obstakels en daarnaast zou de innovatie op de boekenmarkt erdoor kunnen worden geschaad.

Boekhandels

Voor gewone boeken geldt wettelijk een vaste prijs. E-books vallen daar nog buiten. Uit het onderzoek blijkt dat het aandeel van de e-books nog erg klein is, minder dan 1 procent van de afzet.

Het aantal boekhandels zal de komende tijd naar verwachting verder afnemen waardoor er minder boeken beschikbaar zijn. Maar volgens de onderzoekers kan een vaste prijs voor het e-book deze ontwikkeling niet keren.