AMSTERDAM – Er kunnen geen goede locatiediensten bestaan als iedereen van te voren moet aangeven of de gegevens van wifi-toegangspunten verzameld mogen worden door Google.

Dat is op te maken uit antwoorden van Alma Whitten, privacy commissioner bij Google. Whitten deed de uitspraken tijdens een bijeenkomst in Amsterdam waar Tweakers.net bij aanwezig was.

Vorige week stelde de Tweede Kamer dat het wil dat Google van te voren expliciet toestemming gaat vragen voor het opslaan van locaties van wifi-toegangspunten. Google biedt nu, onder dwang van het CBP, een opt-out-mogelijkheid waarbij mensen kunnen aangeven dat ze dit niet willen. Standaard worden de gegevens echter wel geïndexeerd.

Google scant de wifi-toegangspunten, bijvoorbeeld een router in een huis waarmee dat huishouden verbinding krijgt tot het internet, tijdens opnames voor Street View. Deze gegevens worden gebruikt voor locatiebepaling.

Zinloos

Volgens Whitten leunt locatiebepaling zo zwaar op de aanname dat het toegestaan is om wifi-toegangspunten te scannen dat het zonder deze toestemming niet zou kunnen bestaan. “Net zoals zoekmachines leunen op de aanname dat het toegestaan is websites te indexeren”, aldus de hoogste privacybaas van de zoekgigant.

Volgens haar heeft het weinig zin om locatiebepaling via wifi aan te bieden als mensen van te voren expliciet toestemming moeten geven voor het indexeren van wifi-toegangspunten. Whitten stelt dat er onvermijdelijk veel minder wifi-toegangspunten worden opgenomen bij een opt-in-systeem.

Het is nog niet bekend of Google via de Tweede Kamer verplicht gaat worden om een opt-in-systeem te hanteren.