AMSTERDAM – Volgens Oracle probeert Hewlett-Packard (HP) Europese waakhonden over te halen een onderzoek te starten naar het softwarebedrijf.

Dat stelde een advocaat van Oracle dinsdag tijdens een rechtszaak tussen de twee bedrijven in Californië, meldt Reuters.

HP zou willen dat Europa onderzoek doet naar het besluit van Oracle om geen software meer te maken voor bepaalde chips die HP gebruikt in zijn computers. Volgens HP probeert Oracle klanten zo over te halen over te stappen naar hardware van Oracle.

“Ze gaan letterlijk de hele wereld over om te beweren dat wij ze bewust tegenwerken”, aldus de advocaat van Oracle over de praktijken van HP. Hewlett-Packard bevestigt het Europese verzoek, maar stelt dat die zaak volledig gescheiden is van die in de VS.

De status van een eventueel Europees onderzoek is niet bekend.

Hechte partners

De twee bedrijven waren voorheen hechte zakelijke partners totdat Oracle in maart de itanium-processor van HP de rug toe keerde. De processors vormen het hart van de meeste computers van HP. Oracle vindt de techniek achterhaald.

HP beweerde dat de beslissing van Oracle om te stoppen met itanium slecht is voor zijn klanten. Volgens het bedrijf is het besluit om geen nieuwe software voor de processor te maken een illegale poging om gebruikers te dwingen op hardware van Oracle over te stappen. De IT-gigant werd daarom in juni voor de rechter gesleept.

Intel

In augustus sloeg Oracle terug met een tegenaanklacht. Volgens het bedrijf zou HP feiten verborgen hebben tijdens de onderhandelingen over het itanium-platform.

Een woordvoerder van HP ontkent dat er sprake zou zijn van een geheim contract tussen het bedrijf en Intel. Deze chipfabrikant maakte na het besluit van Oracle bekend dat het producten met itanium-cpu’s wel uit zal blijven brengen.