AMSTERDAM – Google houdt een grote schoonmaak waarbij zeven projecten het veld moeten ruimen.

Dat maakt de zoekgigant dinsdagavond bekend. Sommige projecten hebben volgens Google niet de impact gehad die het bedrijf voor ogen had.

Zo wordt definitief de stekker getrokken uit clouddienst Wave. In augustus 2010 werd het einde van Wave al aangekondigd, maar nu is het echt zo ver. Via de clouddienst kunnen gebruikers met elkaar samenwerken in documenten en bestanden uitwisselen via hun browser.

Vanaf 31 januari 2012 kunnen gebruikers niets meer met de dienst doen behalve bestaande documenten bekijken. Vanaf 30 april zal de dienst helemaal niet meer bestaan. Inmiddels is wel een vergelijkbare dienst Apache Wave opgestart.

Sociaal

De zoekgigant neemt verder afscheid van Bookmarks Lists, volgens Google een ‘experimentele dienst voor het delen van bladwijzers en samenwerken met vrienden’.

Ook Google Friend Connect heeft zijn beste tijd gehad. Deze functie maakt het voor beheerders van websites gemakkelijk om sociale elementen toe te voegen aan de pagina. Google wil door het stopzetten van deze dienst gebruikers overhalen te kiezen voor een integratie van Google+, het eigen sociale netwerk.

Gears en Timeline

Ook Gears, een softwarepakket dat zorgt dat gegevens die worden uitgewisseld met online diensten op de harde schijf van de computer worden bewaard als er geen internettoegang beschikbaar is, wordt stopgezet. Google ziet geen noodzaak Gears door te zetten omdat bijvoorbeeld Gmail, Calendar en Docs al offline beschikbaar zijn in Chrome.

Ook de functie waarmee zoekresultaten op chronologische volgorde konden worden weergegeven zal niet meer te gebruiken zijn. Google biedt wel een paar alternatieven voor Google Search Timeline.

Eigen Wikipedia

Knol is het zesde project waar de zoekgigant de stekker uit trekt. De Wikipedia-concurrent werd in 2007 aangekondigd en zou vergelijkbaar zijn met de online encyclopedie waar iedereen aan kan bijdragen.

Bij Knol was het echter de bedoeling dat auteurs een bijdrage plaatsten en verantwoordelijk bleven voor die tekst. Knol zal nog bestaan tot 30 april 2012 zodat gebruikers hun artikelen nog kunnen downloaden.

Duurzame energie

Als laatste kondigt Google het einde aan van een project waarmee het bedrijf duurzame energie goedkoper wilde maken zodat het een beter alternatief zou zijn voor bijvoorbeeld het gebruik van kolen. Volgens Google zijn er echter andere partijen die zich op dit moment ‘in een betere positie bevinden’ om deze plannen door te zetten.

Sommige diensten zijn volgens Google overigens wel aangeslagen, maar hebben bijvoorbeeld getoond dat er een nog betere manier is om het doel te bereiken of konden diensten geïntegreerd worden in andere producten.