BERLIJN - De online-encyclopedie Wikipedia moet vrouwelijker worden. Dat zei Sue Gardner, de directeur van de overkoepelende organisatie Wikimedia Foundation.

Volgens de Canadese Gardner is Wikipedia helaas een mannenvereniging. Vrouwen zouden voor meer vrouwelijke inbreng en zo voor meer kwaliteit zorgen. ''Het gaat niet om politieke correctheid, maar om de kwaliteit. Wikipedia streeft ernaar de gehele menselijke kennis te verzamelen.''

Uit een onderzoek van Wikipedia in april onder 5300 vrijwilligers die meewerken aan de online-encyclopedie bleek dat maar liefst 91,5 procent van hen een man is. Ongeveer 60 procent van hen is hoogopgeleid. Ook heeft ruim een derde (36 procent) verstand van programmeren.

Verschillen

Wat een drempel voor vrouwen kan zijn, is de opmaak van de pagina. Die kan afschrikken doordat hij er technisch uitziet. In een poging dit voor vrouwen te verbeteren zei Gardner dat er een meer gebruiksvriendelijk programma wordt getest. Ze hoopt dat aan het einde van dit jaar een prototype van de nieuwe software klaar is.

Het onderscheid tussen man en vrouw is ook te zien in bepaalde onderwerpen. Zo zijn regionale voetballers allang en breed beschreven. Maar een ontwerper van schoenen heeft maar een paar regeltjes tekst.