AMSTERDAM – In de eerste helft van 2012 moet bekend worden welke kant HP op gaat. Volgend jaar zal nog wel zwaar worden, maar vanaf 2013 moet het weer goed gaat met ’s werelds grootste computerfabrikant.

Dat stelde CEO Meg Whitman tijdens de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Dat kwartaal liep af op 31 oktober.

De verwachtingen van analisten en investeerders werden niet gehaald en Whitman riep op deze verwachtingen ook voor de nabije toekomst te verlagen. Volgens de CEO gaat 2012 ‘zwaar’ worden, zo vertelt ze aan Bloomberg.

Hewlett-Packard is de grootste pc-fabrikant wereldwijd, maar ziet de verkopen teruglopen. Bovendien is de tablet Touchpad uitgelopen op een mislukking en is het mobiele platform WebOS, dat voor 1,2 miljard dollar gekocht werd, nog niet van de grond gekomen.

Toekomst

Whitman is van plan begin december een besluit te nemen over de toekomst van WebOS en zal in de eerste helft van 2012 haar plannen met het bedrijf als geheel bekendmaken. Leo Apotheker, voor Whitman CEO van HP, werd onlangs ontslagen.

Hij stelde voor de pc-afdeling af te stoten voor de overname van softwarebedrijf Autonomy. Het afstoten is door Whitman teruggedraaid maar de overname zal doorgaan. Dit betekent een flinke kostenpost voor HP omdat de aankoop zo’n elf miljard dollar zal gaan kosten.

Onduidelijkheid

Volgens Whitman is onduidelijkheid ontstaan over wat voor bedrijf HP is en die onduidelijkheid zal begin 2012  weer weggenomen moeten worden. 2012 zal nog wel een zwaar jaar worden omdat het bedrijf verwacht dat de situatie in Europa en Zuid- en Noord-Amerika niet zullen verbeteren en de groei in Azië dit niet kan compenseren.

“We zijn relatief pessimistisch over de economische vooruitzichten in twee van de drie grote regio’s waarin wij opereren”, aldus Whitman. “2012 ziet er in mijn ogen erg moeilijk uit.”

Overnames en investeren

De topvrouw van het bedrijf wil de komende tijd afzien van grote overnames en veel meer investeren in de afdeling Research en Development. “HP gaat terug naar de fundamenten van het bedrijf. Geen verrassingen meer.”

“We hebben twijfel gezaaid onder onze aandeelhouders over wat voor bedrijf HP is en zullen er hard aan werken om in en na 2013 weer een stabiele positie te realiseren.”