AMSTERDAM – D66 wil een directe stop op de behandeling van het ACTA-verdrag dat online piraterij moet tegengaan. ACTA kan grote gevolgen hebben voor Nederland, maar de onderhandelingen zijn gedeeltelijk geheim.

D66 eist daarom van de Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, een onmiddellijke stop op de inhoudelijke behandeling tot de Tweede Kamer vrij inzicht heeft gekregen in de onderhandelingen.

Het ACTA-verdrag moet namaakgoederen en online piraterij bestrijden. Zo zou er worden gesproken over de omstreden ‘three strikes out’-aanpak waarbij consumenten na drie waarschuwingen van internet kunnen worden afgesloten als ze blijven downloaden.

Ook op andere punten is het verdrag omstreden en de onderhandelingen vinden veelal plaats achter gesloten deuren. Dit terwijl experts stellen dat wanneer het internationale verdrag er ligt, het direct invloed heeft op Nederlandse wetgeving rond auteursrecht en internetvrijheid.

Gevolgen

Kees Verhoeven, Kamerlid voor D66, stelt tegenover NU.nl: "Het probleem is vooral dat we nog niet precies weten wat de gevolgen zijn. Maar dat het goed mogelijk is dat de individuele downloader afgesloten kan worden van internet."

"Dan is al het harde werk voor een open en vrij internet met het realiseren van netneutraliteit in Nederland voor niets geweest."

Meerderheid

Kamerleden mogen het voorgestelde verdrag nu alleen vertrouwelijk inzien. Dit betekent dat zij er niet met experts over kunnen praten en discussiëren en op die manier dus geen mening kunnen vormen.

Verhoeven wil dat de minister niets meer met dit verdrag doet tot alle stukken in openbaarheid op tafel komen te liggen. D66 laat weten dat een Kamermeerderheid het initiatief steunt en Verhagen dus verplicht is alles openbaar te maken.

Belang

D66 legt bovendien uit dat de onderhandelingsdocumenten belangrijk zijn omdat het uiteindelijke verdrag, dat moet worden goedgekeurd door Europa, beperkt zal zijn. Documenten gemaakt tijdens de onderhandelingen kunnen duiding geven aan regels in het verdrag.

Zo zou volgens D66 in het uiteindelijke verdrag niet specifiek van 'three strikes out' kunnen worden gesproken, maar kan de tekst uiteindelijk wel zo worden uitgelegd. Inzicht in de onderhandelingsdocumenten moet dit voorkomen.