AMSTERDAM - In het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg is maandag het project Cyburg van start gegaan. De bedoeling is om de tienduizenden inwoners en bedrijven in het stadsdeel toegang te geven op adsl-internet.

Verder krijgen de 'cyburgers' toegang tot allerlei exclusieve internetdiensten zoals bijvoorbeeld 'oppasnet', een virtueel doktersspreekuur en een virtueel loket van de sociale dienst.De totale kosten voor het project (14,4 miljoen euro) worden betaald door het Rijk, de gemeente en de Europese Unie.

Als de proef

Met dit grootse project wil Amsterdam voorkomen dat alleen rijke delen van de stad aangesloten worden op het glasvezelnetwerk. Een centrale aanpak zorgt er bovendien voor dat de straten maar één keer opengebroken hoeven te worden, zo laat projectleider Dirk van der Woude weten.

In Eindhoven ging eerder al, onder de noemer Kenniswijk, een soortgelijk project van start. Dat project zou 30.000 woningen van een breedbandaansluiting voorzien, maar door trage besluitvorming ligt er na bijna een jaar nog geen millimeter glasvezel in de grond, zo schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.

/NETEindhoven krijgt kenniswijk