LEIDEN - Een nieuw computervirus verspreidt zich momenteel wereldwijd via het e-mailverkeer. Virusexperts waarschuwden dinsdag dat het wormvirus Mydoom of W32.NovargA@mm zich razendsnel vermenigvuldigt. Het virus kan zich ook verspreiden via uitruilprogramma's op internet als KaZaa.

Volgens een expert van computerbeveiliger Symantec kan de verspreider van het virus bij besmetting in de betreffende computer werken. Als het virus zich verspreidt op een netwerk bij bedrijven, kan de dader op het interne netwerk terecht. De virusmaker kan de identiteit van de worm ook op afstand aanpassen.

Het eerste gevolg van het virus is dat de postbus van e-mailprogramma's vol loopt met e-mail. Het onderwerp en de tekst variëren, hierdoor is een besmet e-mailtje moeilijk te herkennen. ”De e-mail moet in ieder geval direct verwijderd worden”, aldus de expert van Symantec.

De identiteit van de virusverspreider is volgens Symantec nog onbekend. Op de websites van anti-virusmakers is software beschikbaar om het virus onschadelijk te maken.