AMSTERDAM – Het Europees Parlement wil dat het btw-tarief op digitale boeken, kranten en tijdschriften flink omlaag gaat.

Het parlement nam daarover donderdag een motie aan.

Op dit moment betalen consumenten 6 procent btw voor fysieke boeken die gekocht worden in een boekwinkel. Voor hetzelfde boek in de digitale vorm moet 19 procent btw betaald worden. Hetzelfde geldt voor kranten en tijdschriften.

De aangenomen resolutie stelt dat landen binnen de EU de vrijheid moeten krijgen om digitale boeken, kranten en tijdschriften onder te brengen in het lage btw-tarief. Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, roept de Europese Commissie op in actie te komen.

'Absurde situatie'

Het verschil in btw wordt veroorzaakt door het feit dat binnen de huidige regels digitale boeken, kranten en tijdschriften aangemerkt worden als diensten en niet als goederen. “Een absurde situatie”, aldus Sargentini.

“Door offline gunstiger te behandelen dan online zet Europa zichzelf op achterstand in de digitale economie terwijl dat juist dé groeimarkt van de komende jaren is.” De Europarlementariër hoopt dat de Europese Commissie nog dit jaar initiatief neemt om de btw-regels te veranderen.